Αποτοξίνωση - 8 Λόγοι για να πείτε όχι - Greek Diet

June 26, 2019by greekdiet
detox.jpg

Αποτοξίνωση – 8 Λόγοι για να πείτε όχι

Στο πίσω μέρος του μυαλού κάθε γυναίκας που ξεκινάει μια προσπάθεια απώλειας βάρους, τριγυρνάει η λέξη «αποτοξίνωση». Tips αποτοξίνωσης, δίαιτες αποτοξίνωσης, βιντεάκια στο you tube με συνταγές αποτοξίνωσης μέχρι και κρέμες αποτοξίνωσης για να «καθαρίσει ο οργανισμός».

Τι είναι όμως η αποτοξίνωση;

Ο όρος αποτοξίνωση συνήθως αναφέρεται σε μικρής διάρκειας  παρεμβάσεις που στόχο έχουν την αποβολή τοξινών από το σώμα, με απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας και την απώλεια βάρους. Τέτοιες διατροφικές παρεμβάσεις οδηγούν σε καταστάσεις υποσιτισμού ή μονοήμερες απόπειρες υποτυπώδους διατροφής (μονοφαγίες με γιαούρτια, κεράσια, σταφύλια ή λαχανόσουπες). Επίσης η επιστημονικότητα μιας τέτοιας διατροφικής συμπεριφοράς ενισχύεται από την επιμονή στην κατανάλωση «καθαρών και υγιεινών τροφίμων» (φρούτων-λαχανικών) και ακατέργαστων τροφίμων με λίγη ή καθόλου ζάχαρη και αρκετή χρήση διουρητικών, καθαρτικών και άλλων σκευασμάτων-συμπληρωμάτων.

Τα χρειαζόμαστε όλα αυτά;

Η αποτοξίνωση από τη ζάχαρη και όλα τα προϊόντα που την περιέχουν είναι η πιο δημοφιλής τακτική αποτοξίνωσης γιατί η ζάχαρη έχει δαιμονοποιηθεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που τη χαρακτηρίζουν εθιστική, τοξική ίσως και δηλητηριώδης. Μόνο η υπερκατανάλωση ζάχαρης όμως συνδέεται με την παχυσαρκία και την κακή υγιεινή του στόματος και των δοντιών για να μην μιλάμε μόνο για βάρος και λίπος. Όσο για τον εθισμό, αναφέρεται σαν ψυχολογικό σύμπτωμα όταν διακόπτεται «μαχαίρι» η πρόσληψη της. Ακόμα και τα φρούτα περιέχουν ζάχαρη (φρουκτόζη) εκτός των άλλων θρεπτικών συστατικών αλλά δεν συνάντησα ποτέ άνθρωπο να έχει στερητικό σύνδρομο κόβοντας τα φρούτα από τη διατροφή του άρα και τη φρουκτόζη.

Η αλήθεια για τα φρούτα είναι ότι η υψηλή τους περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθάνε τον οργανισμό να αφομοιώσει τα φυσικά τους σάκχαρα πιο αργά σε σχέση με τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλά επίπεδα ελευθέρων σακχάρων που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά κανένα φρούτο ή λαχανικό δεν μας παρέχει την πολυπόθητη αποτοξίνωση. Ίσα ίσα που με την κατανάλωση μεμονωμένων φρούτων ή λαχανικών στερούμε τον οργανισμό μας  από θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Για ποια υγεία μιλάμε λοιπόν;

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της αποτοξίνωσης σε ότι αφορά το βάρος και τις τοξίνες. Ο περιορισμός των θερμίδων και η κυριολεκτικά εξάλειψη της ποικιλίας των τροφών μόνο σαν  επικίνδυνες πρακτικές μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς μειώνεται τόσο η ενεργειακή πρόσληψη όσο και η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών με αποτέλεσμα την πρόκληση βλαβών σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο.

Έτσι λοιπόν ορίστε οι 8 λόγοι που δεν χρειάζεσαι αποτοξίνωση τελικά

  1. Γιατί η αποτοξίνωση σαν έννοια και σαν πρακτική έρχεται στο μυαλό σου μετά τα Χριστούγεννα, μετά το Πάσχα ή πριν το καλοκαίρι γιατί νομίζεις ότι πάχυνες υπερβολικά από τα οικογενειακά τραπέζια και τα εδέσματα – γλυκά των ημερών αυτών. Η αλήθεια είναι όμως ότι η πρόσληψη δυο ή τριών κιλών δεν είναι λόγος για να υποστείς  ακραίες και επικίνδυνες πρακτικές διατροφής γιατί πολύ απλά αν σταματήσεις  να καταναλώνεις  μελομακάρονα, κουραμπιέδες μετά τα Χριστούγεννα και τσουρέκια μετά το Πάσχα θα επανέλθεις  στα κιλά σου  με πιο φυσιολογικό τρόπο.
  2. Γιατί η απώλεια βάρους που ίσως παρατηρήσεις μετά την αποτοξίνωση είναι απώλεια υγρών και μετά την αποτοξίνωση θα πάρεις τα κιλά πίσω.
  3. Γιατί με την αποτοξίνωση, ο οργανισμός σου νομίζει ότι λιμοκτονεί και προσαρμόζει τον μεταβολισμό του-τις καύσεις του ανάλογα, δηλαδή τον επιβραδύνει.
  4. Γιατί όταν αρχίσεις να τρως φυσιολογικά, ο μεταβολισμός σου δεν θα προσαρμοστεί εύκολα και θα χρειαστείς ακόμα λιγότερες θερμίδες από πριν.
  5. Γιατί η αποτοξίνωση με την λαχανόσουπα το μόνο που θα καταφέρει είναι να σε κάνει να σιχαθείς το λάχανο.
  6. Γιατί η αποτοξίνωση δεν είναι απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού το σώμα μας είναι άρτια εξοπλισμένο (ήπαρ, νεφρά, ανοσοποιητικό) για να ξεφορτώνεται τις τοξίνες.
  7. Γιατί όπως καταλαβαίνεις από τα παραπάνω δεν έχει καμία επιστημονική βάση
  8. Γιατί ο όρος αποτοξίνωση σημαίνει θεραπεία από τοξικές ουσίες όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και όχι δίαιτα που θα καθαρίσει τον οργανισμό από τις θερμίδες που έφαγες ή τρόπος διατροφής για να δεις τη ζυγαριά 3 κιλά κάτω σε μια εβδομάδα.

Τρώτε ισορροπημένα και υγιεινά καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου και αφήστε την αποτοξίνωση στο συκώτι και στα νεφρά σας. Αυτά ξέρουν!