Ελληνικός καφές. Μια σταθερή διατροφική συνήθεια που αδυνατίζει - Greek Diet

February 12, 2020by greekdiet
ellinikos-kafes.jpg
Ελληνικός καφές. Μια σταθερή διατροφική συνήθεια που αδυνατίζει

Ο ελληνικός καφές είτε χειμώνα είτε καλοκαίρι είναι μια αγαπημένη πρωινή συνήθεια των Ελλήνων , η οποία μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων. Ταυτόχρονα ο ελληνικός καφές όμως είναι και ο καλύτερος σύμμαχος για το αδυνάτισμα.

Ας δούμε τους λόγους:

  1. Έχει μηδενική θερμιδική αξία και περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τις θερμίδες στον καφέ τις ανεβάζουν , η προσθήκη ζάχαρης (1κ. γλ.=20kcal) και το γάλα (1 μερίδα=30kcal)
  2. Περιέχει αντιοξειδωτικά (θεοβρωμίνη, θεοφυλλίνη, χλωρογενικό οξύ) που συμβάλλουν στην αργή απορρόφηση των υδατανθράκων με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίσς και την αύξηση του αισθήματος κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα. Η κατανάλωση 85ml ελληνικού καφέ αποδίδει στον οργανισμό 223mg πολυφαινολών.
  3. Πίνοντας ελληνικό καφέ, λαμβάνουμε την μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40-110mg) σε σύγκριση με άλλα είδη καφέ όπως ο φίλτρου που περιέχει 115-175mg καφεΐνης και έτσι δεν ξεπερνάμε την ασφαλή ημερήσια ποσότητα των 400mg.
  4. Η καφεΐνη είναι ένα ήπιο διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αποκλείοντας τον νευροδιαβιβαστή αδενοσίνη, η καφεΐνη πυροδοτεί την απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη οι οποίες ωθούν τα λιπώδη κύτταρα να διασπαστούν.
  5. Ο καφές επίσης σύμφωνα με μελέτη έδειξε ότι μετά την κατανάλωση του, η καύση των θερμίδων ενός γεύματος ήταν μεγαλύτερη.
  6. Αλλά το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι σύμφωνα με μελέτες η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει το βασικό μεταβολισμό, δηλαδή τις θερμίδες που καίμε σε ηρεμία κατά 3-11%. Όσο πιο υψηλό Βασικό Μεταβολισμό έχουμε τόσο πιο εύκολα χάνουμε βάρος.

Συνεπώς η συστηματική κατανάλωση ελληνικού καφέ που μπορεί να είναι 3-4 φλιτζανάκια καθημερινά, μπορεί να γίνει ο σύμμαχος μας στην προσπάθεια για απώλεια βάρους στα πλαίσια πάντα μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε έναν καφέ , επιλέξτε τον καφέ των παππούδων και των γιαγιάδων και σκεφτείτε ότι κάνετε ένα δώρο υγείας στον εαυτό σας.