Μάθε τους 9 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις τις θερμίδες σου - Greek Diet

July 11, 2019by greekdiet
breakfast-1663295_1920.jpg
Μάθε τους 9 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις τις θερμίδες σου

Καλοκαίρι, καιρός να προσέξουμε τη διατροφή μας λίγο παραπάνω ενόψει διακοπών. Έτσι λοιπόν καθόμαστε να φάμε και έχουμε τύψεις για ένα ωραίο γεύμα, ένα παγωτό ή μια παγωμένη μπύρα. Αυτό όμως που θα πρέπει να σκέφτεται ο καθένας μας που επιθυμεί να χάσει βάρος ή να διατηρήσει αυτό που έχει, είναι οι θερμίδες. Δεν αντιλέγει κανείς ότι η ποιότητα των τροφών που τρώμε είναι σημαντική αλλά η ποσότητα και κυρίως οι κρυφές θερμίδες είναι αυτές που τελικά θα μας κάνουν τη ζημιά και θα αποθηκεύσουμε λίπος ενώ θέλουμε διακαώς ένα όμορφο σώμα.

Τι θα πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Ακολουθούν 9 απλοί τρόποι που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τις θερμίδες μας υπό έλεγχο:

 1. Μετράμε με ακρίβεια το φαγητό μας και όχι με το μάτι

Μια ζυγαριά κουζίνας, 1 φλιτζάνι ή μια κουτάλα να είναι η αφετηρία των γευμάτων μας, για υπολογισμό των μερίδων μας έστω και κατά προσέγγιση.

 1. Χρησιμοποιούμε πιάτα και μπολ μικρότερα για να μας βοηθήσουμε να ελέγξουμε το πόσο τρώμε.

Οι μεγαλύτερες θερμίδες φαίνεται ότι επηρεάζουν με τρεις διαφορετικούς τρόπους το σωματικό μας βάρος.

 • Μας παρέχουν περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τις μικρότερες
 • Μας ενθαρρύνουν για μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε
 • Μας οδηγούν στην συνεχή υποεκτίμηση της ποσότητας του φαγητού που καταναλώνουμε.

Έρευνες δείχνουν ότι αν είμαστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουμε μεγαλύτερη πιθανότητα  να υποεκτιμήσουμε την ποσότητα του φαγητού και να επιλέξουμε τρόφιμα μεγάλης ενεργειακής πυκνότητας. Τα  τελευταία 30 χρόνια μάλιστα έχει αυξηθεί η συνολική ημερήσια πρόσληψη κατά 570kcal περίπου ενώ έχει μειωθεί η ένταση και η διάρκεια της φυσικής μας άσκησης. Μην αφήνουμε το σχήμα του πιάτου ή του ποτηριού να καθοδηγεί την πληρότητα του στομάχου μας. Ας μπούμε στη διαδικασία να μετράμε αυτό που τρώμε και να ξεκολλήσουμε από τα γνωστά μότο των γιαγιάδων «φάε όλο σου το πιάτο για να μεγαλώσεις» και σου έχει βάλει στο πιάτο τη μισή κατσαρόλα.

 1. Σερβίρουμε τη μερίδα μας κατευθείαν στο πιάτο

Έτσι αποφεύγουμε τον πειρασμό να ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας με δεύτερη μερίδα αν δεν έχουμε την κατσαρόλα μπροστά μας.

 1. Ετοιμάζουμε τα δικά μας σνακ για τη δουλειά

Αν βρεθούμε αγχωμένοι, βιαστικοί και πεινασμένοι και έχουμε στη διάθεση μας μισή ώρα στη δουλειά ένα είναι το σίγουρο, θα φάμε ότι βρούμε από το περίπτερο ή το φούρνο χωρίς να υπολογίσουμε το ενεργειακό κόστος και την ποιότητα της τροφικής μας επιλογής. Εξοπλιζόμαστε με σακουλάκια και σκεύη φαγητού μιας χρήσης και έτσι τρώμε τη σωστή μερίδα για μας αλλά και την ποιότητα που μας αξίζει.

 1. Δίνουμε προσοχή στους «μοντέρνους καφέδες».

Ο καφές σαν διάλυμα σκέτος δεν περιέχει καθόλου θερμίδες. Το πρόβλημα των θερμίδων ξεκινάει με τη χρήση του γάλακτος και των προϊόντων του καθώς και της ζάχαρης.

 1. Μετράμε το ελαιόλαδο στο φαγητό και τη σαλάτα μας.

Μπορεί το ελαιόλαδο να είναι δώρο Θεού για τις ευεγερτικές του ιδιότητες, δεν παύει όμως να είναι λίπος και να μας φορτώνει θερμίδες αν δεν προσέξουμε. Μια κουταλιά από τον χρυσοκίτρινο θησαυρό της φύσης θα μας φορτώσει με 157 θερμίδες. Θυμόμαστε πάντα να προσθέτουμε το ελαιόλαδο σε φαγητό και σαλάτα με το κουτάλι και όχι απευθείας από το μπουκάλι.

 1. Ας προσθέσουμε λαχανικά στο πιάτο μας

Ιδίως τώρα που είναι καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη ποικιλία και είναι πεντανόστιμα. Μπορούμε να αυξήσουμε την ποσότητα τους χωρίς να κλαίμε για τις θερμίδες.

 1. Ελέγχουμε τις μερίδες μας ακόμα και στην ταβέρνα

Ας μοιραστούμε τη μερίδα μας με τους φίλους μας αν δεν πρόκειται για μια σαλάτα αλλά για κάτι αρκετά λιπαρό. Ας ζητήσουμε χωρίς να ντραπούμε να βάλουμε εμείς το λάδι και το ξύδι για να ελέγξουμε την ποσότητα.

 1. Και τέλος ας ακούσουμε την πείνα μας και ας φάμε χωρίς να νιώθουμε έπειτα «σκασμένοι». Θα ξαναφάμε σε τρεις ώρες, οπότε ποιος ο λόγος να φάμε σαν να μην υπάρχει αύριο;

Μικρές καθημερινές αλλαγές στις συνήθειες μας θα μας φέρουν την μεγάλη αλλαγή στο σώμα μας ακόμα και τώρα που μπήκε το καλοκαίρι. Προλαβαίνουμε!!!