Μεγάλωσα και δεν χάνω βάρος. Τι μου συμβαίνει; - Greek Diet

January 21, 2020by greekdiet
megalono-kai-den-xano-baros1.jpg
Μεγάλωσα και δεν χάνω βάρος. Τι μου συμβαίνει;

Πολλές κυρίες συνήθως, αναρωτιούνται όταν φτάνουν εκεί στα 50, γιατί ενώ ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής όχι μόνο δεν μπορούν να χάσουν βάρος αλλά αντιθέτως τα κιλά τους αυξάνονται. Η απάντηση είναι ότι ανά δεκαετία παρατηρούνται πολλές αλλαγές στις αντιδράσεις του οργανισμού και στην δεκαετία των 50 , έρχεται η κορύφωση.

Ας δούμε αναλυτικά, ποιες είναι αυτές οι αλλαγές.

  1. Τα επίπεδα των ορμονών

Τα επίπεδα τόσο των οιστρογόνων όσο και της τεστοστερόνης αρχίζουν να ελαττώνονται εκεί γύρω στην ηλικία των 50 (στους άντρες αυτό συμβαίνει λίγο αργότερα) με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και να παρατηρείται αυξημένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας.

  1. Μείωση της μυϊκής μάζας

Με το πέρασμα των χρόνων , παρατηρείται μείωση της μυϊκής μάζας του σώματος και η αντικατάσταση του της με λιπώδη ιστό ακόμα και στα άτομα που γυμναζότανε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι μύες χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια με τη μορφή του γλυκογόνου παρά με τη μορφή του λίπους. Λιγότερη μυική μάζα σημαίνει πιο αργός μεταβολισμός που πρακτικά σημαίνει μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων με στόχο τη διατήρηση του βάρους. Άρα μια απόπειρα για χάσιμο βάρους σε αυτή την ηλικία χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια, ίσως και πείνα!!

  1. Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ρυθμό του μεταβολισμού στις γυναίκες που πλησιάζουν ή πάτησαν τα 50. Δεν είναι μια ευχάριστη περίοδος για τις περισσότερες γυναίκες, κυρίως γιατί η ψυχολογία τους έχει αντίκτυπο στον τρόπο ζωής τους και γιατί το βάρος τους τείνει να αυξάνεται χωρίς να αλλάξουν τον τρόπο διατροφής τους. Εκεί προστίθεται η απογοήτευση και μετά παύει να υπάρχει το ενδιαφέρον για μια ισορροπημένη διατροφή και λίγη άσκηση ίσως.

  1. Κακή ποιότητα ύπνου

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες συνδέουν την κακή ποιότητα ύπνου με τη δυσκολία να χαθεί σωματικό βάρος. Οι γυναίκες την περίοδο των περιεμμη-νοπαυσιακών χρόνων έχουν στρες, νυχτερινές εφιδρώσεις ίσως και συχνοουρία, λόγοι που προσθέτουν δυσκολία σε έναν καλό βραδινό ύπνο.

Τι μπορεί να γίνει;

Περνώντας τα χρόνια, οι γυναίκες δεν θα πρέπει να εστιάζουν στον αριθμό που τους δείχνει η ζυγαριά αλλά στη γενικότερη ευφορία και φυσική κατάσταση που πρέπει να έχουν. Πρακτικά, θα πρέπει να διατηρούν τα κιλά τους και τη φυσική τους κατάσταση και δραστηριότητα σε ικανοποιητικά για την ηλικία τους επίπεδα. Η αύξηση της μυϊκής τους μάζας και η επιτάχυνση του μεταβολισμού μπορεί να επιτευχθεί με προπόνηση με βάρη και σωστές διατροφικές οδηγίες για ισορροπημένη διατροφή.

Μερικές διατροφικές οδηγίες που ίσως βοηθήσουν:

  1. Μικρά και συχνά γεύματα.
  2. Σωστή και επαρκής ενυδάτωση.
  3. Κατανάλωση 2-3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά.
  4. Φρούτα και λαχανικά καθημερινά σε μεγάλη ποικιλία.
  5. Υψηλή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνες όπως κρέας, κοτόπουλο , αυγά (προσοχή στη χοληστερίνη).
  6. Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλου βραδινού γεύματος πολύ αργά.

Το σημαντικό είναι, ότι μια γυναίκα σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται δεν πρέπει να ξεχνάει ότι είναι γυναίκα και θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό της και την υγεία της. Η παραίτηση και η απογοήτευση εξαιτίας ενός νούμερου στη ζυγαριά αν μη τι άλλο είναι μια χαζή δικαιολογία.

Απολαύστε τη ζωή και το σώμα σας και μετά τα 50. Το αξίζετε όλες!!