Πώς να χάσουμε βάρος κατά τη διάρκεια της νηστείας - Greek Diet

March 9, 2020by greekdiet
nhsteia1.jpg

Πάρα πολλές φορές οι άνθρωποι που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής θεωρούν την περίοδο της νηστείας ως ανασταλτικό παράγοντα της προόδου σε ότι αφορά την απώλεια βάρους. Από τη μια αυτή η ανησυχία είναι δικαιολογημένη γιατί επειδή κόβεται το κρέας, θεωρούμε ότι ποτέ δεν χορταίνουμε και οι ποσότητες των υδατανθράκων που καταναλώνουμε είναι υπέρμετρες. Αν γίνουμε όμως λίγο πιο προσεκτικοί , πόσο πιθανό είναι να διατηρήσουμε ή να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος κατά τη διάρκεια της νηστείας;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ΝΑΙ μπορούμε να διατηρήσουμε ή και να πετύχουμε απώλεια βάρους και μέσα στη Σαρακοστή αν προσέξουμε 5 σημεία της διατροφής μας.

  1. Ενεργειακό ισοζύγιο.

Τι σημαίνει αυτό; το ενεργειακό ισοζύγιο είναι το α και το ω σε μια επιτυχημένη απώλεια βάρους γιατί θα πρέπει η προσλαμβανόμενη ενέργεια μέσω της διατροφής μας να είναι λιγότερη από αυτήν που καταναλώνουμε. Και αυτή την αρχή να τη διατηρούμε και κατά τη διάρκεια της νηστείας όσο και να νομίζουμε ότι πεινάμε γιατί ίσως μας λείπει το κρέας  και τα υποκατάστατα του. Αν συνεχίσουμε να προσέχουμε το ενεργειακό περιεχόμενο που καταναλώνουμε δεν θα πιστεύουμε τα μάτια μας και τη ζυγαριά μας

  1. Προσοχή στους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε.

Οι υδατάνθρακες μπορεί να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφ΄ςη μας αλλά καλό είναι να προσέχουμε την ποιότητα  όσο και την ποσότητα που καταναλώνουμε. Η περίοδος της νηστείας θεωρείται επικίνδυνη γιατί οι περισσότερες νηστίσιμες επιλογές είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες. Η λυση είναι απλή και λέγεται ποικιλία στη διατροφή μας για να αποφύγουμε τις μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και η επιλογή προϊόντων ολικής άλεσης για να ενισχύεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού.

  1. Με μέτρο η κατανάλωση υποκατάστατων κρέατος και γαλακτοκομικών

Υπάρχουν στο εμπόριο πάρα πολλά τρόφιμα και προϊόντα για την περίοδο της νηστείας με βάση τη σόγια , το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς. Να θυμάστε ότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων και μάλιστα «απλών» και λίπους (ταχίνι, χαλβάς, ξηροί καρποί) που θέλουν μέτρο στην κατανάλωση τους.

  1. Ενίσχυση στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

Τα φρούτα και τα λαχανικά θα πρέπει να είναι μαζί με τα όσπρια που θα αναλύσουμε παρακάτω, ο πυρήνας της διατροφής μας την περίοδο της νηστείας. Είναι θρεπτικά, περιέχουν φυτικές ίνες και είναι σύμμαχοι μας γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε χορτάτοι για αρκετή ώρα μετά το γεύμα μας. Λαχανικά σε κάθε πιάτο μας λοιπόν την περίοδο της νηστείας.

  1. Κατανάλωση οσπρίων

Η κατανάλωση οσπρίων κατά τη διάρκεια της νηστείας, πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για πολλούς λόγους. Πρώτον, αποτελούν μόνα τους χορταστικό γεύμα. Δεύτερον μπορούν να καταναλωθούν με πολλούς τρόπους όπως σε μορφή σούπας, σαλάτας, σαν μπιφτέκια, με σάλτσα ή λεμόνι και ανάμεικτα με λαχανικά. Και τρίτον και κυριότερον είναι πολύ θρεπτικά αφού αποτελούν εξαιρετικό συνδυασμό φυτικής πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό μας, προχωράμε στη νηστεία χωρίς το άγχος της ζυγαριάς και παρέχουμε στον οργανισμό μας υγεία και απώλεια βάρους ακολουθώντας τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις χωρίς να υπονομεύουμε την προσπάθεια μας για απώλεια βάρους.

Καλή Σαρακοστή!