Περί βουλιμίας ο λόγος - Greek Diet

August 2, 2019by greekdiet
boulimia.jpg
Περί βουλιμίας ο λόγος

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή διατροφική διαταραχή, η οποία προτιμά κατά κύριο λόγο τα νεαρά κορίτσια και τις γυναίκες.  Αν κάθε φορά που λόγω άγχους ή προβλημάτων στο σπίτι ή στη δουλειά σκεφτείτε να βρείτε παρηγοριά σε μια τούρτα ή ξεσπάτε στο ψυγείο, συνεχίστε να διαβάζετε για τη νόσο της βουλιμίας και ίσως ανακαλύψετε πολλά.

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τι είναι η βουλιμία

Βουλιμία σημαίνει ότι τα άτομα καταναλώνουν κρυφά μεγάλες ποσότητες τροφής και στη συνέχεια προσπαθούν να απαλλαγούν από τις επιπλέον θερμίδες με ανορθόδοξο τρόπο, είτε αυτός λέγεται εμετός, υπερβολική άσκηση ή χρήση καθαρτικών-υπακτικών σκευασμάτων. Τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία είναι ανικανοποίητα με την εικόνα σώματος που έχουν. Θεωρούν ή μάλλον πιστεύουν ακράδαντα πως είναι υπέρβαροι και έχουν παράξενα τονισμένα λόγω «πάχους» συγκεκριμένα μέρη του σώματος τους και προσπαθούν να φτιάξουν το τέλειο σώμα κατά τη γνώμη τους. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και σκοπός ζωής τους για την κατάκτηση της ευτυχίας και της επιτυχίας είναι το τέλειο σώμα.

Πολλοί από τους βουλιμικούς έχουν μάθει να χρησιμοποιούν από την παιδική τους ηλικία, το φαγητό σαν μέθοδο κατευνασμού του άγχους και έτσι στην ενήλικη πλέον ζωή τους, σε περιόδους με ιδιαίτερο stress, το πιθανότερο είναι να καταφύγουν στο φαγητό και έπειτα σε βουλιμικά επεισόδια για να ανακουφιστούν. Κατά τα βουλιμικά επεισόδια τα άτομα αποφεύγουν  προς στιγμήν αβάσταχτα συναισθήματα άγχους, απώλειας ελέγχου και δυστυχίας μπλοκάροντας τα με αποτέλεσμα  να νιώθουν  τέλεια απόλαυση και πλήρη απόσπαση από το περιβάλλον τους. Αμέσως όμως μετά νιώθουν τεράστιες ενοχές, ο φόβος της παχυσαρκίας επανέρχεται όπως και τα προβλήματα, τα οποία ξαναγίνονται τα τέρατα που φάνταζαν πριν το βουλιμικό επεισόδιο και η πρόσκαιρη ψυχική ηρεμία μεταλλάσσεται σε κατάθλιψη, ντροπή, απαξίωση και αδιέξοδο.

Πως αναγνωρίζεται ένα βουλιμικό άτομο;

 1. Τα άτομα με βουλιμία ασχολούνται συνέχεια με το σχήμα και το βάρος του σώματος τους.
 2. Ζουν με τον τρόμο της ζυγαριάς αν και τρώνε μέχρι να νιώσουν δυσφορία και πόνο.
 3. Ξέρουν ότι δεν μπορούνε να ελέγξουν αυτή τη διατροφική τακτική που ακολουθούνε και γι αυτό μετά τις κρίσεις υπερφαγίας ,υποβάλουν τον εαυτό τους σε εμετούς, υπερβολική άσκηση ακόμα και σε κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών και κλυσμάτων μετά το φαγητό.
 4. Κάνουν εκτεταμένη χρήση πάσης φύσης συμπληρωμάτων διατροφής (φυσικών /χημικών) που υπόσχονται απώλεια βάρους.

Γιατί τα κάνουν όλα αυτά;

Η ακριβής αιτία της βουλιμίας είναι άγνωστη και περίπλοκη γιατί εμπλέκονται πολλοί παράγοντες για την εκδήλωση της.

 1. Πρώτος και κύριος παράγοντας είναι το φύλο , γιατί πιο σπάνια θα εντοπιστεί η βουλιμία στους άντρες. Η βουλιμία έχει προτίμηση σε νεαρά κορίτσια και ξεκινά κάπου στο τέλος της εφηβείας ή αν το θέλετε αλλιώς στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι η βουλιμία είναι γένους θηλυκού.
 2. Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν ψυχολογικά ή συναισθηματικής φύσης προβλήματα που συνεισφέρουν στη διαταραχή όπως είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η τελειομανία, προβλήματα διαχείρισης  θυμού, η κατάθλιψη και διάφορες αγχώδεις ψυχαναγκαστικές ή καταναγκαστικές διαταραχές. Σε πολλές περιπτώσεις παλιά τραυματικά γεγονότα μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διαταραχής.
 3. Τα κοινωνικά πρότυπα των καλλίγραμμων σωμάτων και η συνοδή επιτυχία τους που προβάλλεται, δύναται να προκαλέσουν άκρατο μιμητισμό του τρόπου ζωής και διατροφής τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο η βουλιμία όσο και η ανορεξία άνθισαν στις αρχές της δεκαετίας του 80΄, τότε που άρχισαν να λανσάρουν πλέον αποστεωμένα πρότυπα ομορφιάς.
 4. Τέλος η βιολογία λέει ότι τα άτομα με συγγένεια πρώτου βαθμού πάσχοντα από βουλιμία ή ανορεξία είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν μια από τις διατροφικές διαταραχές λόγω γενετικής πλέον σύνδεσης.

Πως μπορούμε να αναγνωρίσουμε ένα άτομο με συμπτώματα βουλιμίας;

 1. Παρατηρούμε τη συνεχή ανησυχία για την ύπαρξη λίπους και αυξημένου βάρους καθώς και την προσωπική υπερβολικά διαστρεβλωμένη αρνητική εικόνα σώματος.
 2. Βλέπουμε να τρώνε ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες σε ένα μόλις γεύμα που περιλαμβάνει πολλά λιπαρά ή γλυκά.
 3. Δεν τρώνε σε δημόσιο χώρο ή μπροστά σε άλλους και πηγαίνουν οπωσδήποτε στο μπάνιο μετά ή κατά τη διάρκεια του φαγητού.
 4. Η σωματική τους άσκηση είναι ιδιαίτερα κοπιαστική και ίσως να έχουν πληγές, κατεστραμμένα δόντια και ούλα

Ποιες είναι οι επιπλοκές από αυτή τη νόσο και γιατί θα πρέπει να τις προλάβουμε;

Η βουλιμία προκαλεί πολλές σοβαρές ακόμα και απειλητικές για τη ζωή του ατόμου επιπλοκές. Οι πιθανές επιπλοκές λοιπόν περιλαμβάνουν.

 1. Αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά σε σημαντικά προβλήματα υγείας όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
 2. Καρδιακή αρρυθμία μέχρι και καρδιακή ανεπάρκεια.
 3. Παύση και απουσία περιόδου στις γυναίκες.
 4. Σοβαρή φθορά των δοντιών και των ούλων από τους συνεχόμενους εμετούς.
 5. Πεπτικά προβλήματα που δημιουργούνται από την επεμβατική μέθοδο του εμετού και τη χρήση των καθαρτικών και γενικότερα των υπακτικών φαρμάκων.
 6. Άγχος και κατάθλιψη.

Θεραπεία της βουλιμίας

Η θεραπεία της βουλιμίας πρέπει να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια που θα περιλαμβάνει την οικογένεια, το γιατρό, το ψυχολόγο και το διαιτολόγο γιατί όσο δύσκολο εγχείρημα μπορεί να φαντάζει για μερικούς το χάσιμο των κιλών άλλο τόσο δύσκολο είναι η επαναπρόσληψη βάρους σε περιπτώσεις βουλιμίας. Στόχος του διαιτολόγου σε περιπτώσεις βουλιμίας είναι η εκπαίδευση του ατόμου σε θέματα διατροφής για την επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους, που θα επιτευχθεί μέσα από τη υιοθέτηση «φυσιολογικών» διατροφικών συνηθειών.

Η βουλιμία στις περισσότερες των περιπτώσεων θεραπεύεται χωρίς να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά σε σοβαρή μορφή με επιπλοκές στην υγεία, η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη.

Ζητήστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη νόσο της βουλιμίας. Μην απομονώνεστε και μη ζείτε μόνη με το πρόβλημα σας. Ζητήστε τη βοήθεια της οικογένειας και των φίλων σας. Δεν θα σας κρίνουν, θα σας βοηθήσουν να περάσετε τη σκόπελο της βουλιμίας με αγάπη και κατανόηση.

Αν δεν έχετε κάνει κάτι για τον εαυτό σας μέχρι τώρα…… τώρα είναι η ώρα!