Πως γίνονται τα παιδιά υπέρβαρα - Λάθη και παραλείψεις - Greek Diet

October 4, 2019by greekdiet
paidiki-paxisarkeia.jpg

Πως γίνονται τα παιδιά υπέρβαρα – Λάθη και παραλείψεις

Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που δυσκολεύει πολύ τη ζωή ενός παιδιού, γιατί είναι παράγοντας πολλών κινδύνων για την υγεία και όχι μόνο τη σωματική. Μελέτες έδειξαν πως η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας οφείλεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Είναι γεγονός πως για τη διατροφή του κάθε παιδιού και κατ΄επέκταση του βάρους του, υπεύθυνοι είναι πρώτα οι γονείς, γιατί αυτοί θα δώσουν τα σωστά διατροφικά πρότυπα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια τον παίζει η μαμά και ακολουθούν οι παππούδες και το υπόλοιπο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Το θέμα όμως δεν είναι να ρίξουμε ευθύνες αλλά να εντοπίσουμε τα λάθη που γίνονται και οδηγούνται τα παιδιά στην παχυσαρκία.

Ας δούμε λοιπόν τα λάθη που γίνονται συνήθως και αφορούν τη διατροφή των παιδιών:

ΛΑΘΟΣ 1

Το κάνουν όλοι οι γονείς  και σχεδόν όλοι οι παππούδες. Αναγκάζουν το παιδί να αδειάσει το πιάτο του. Τα παιδιά έχουν διαφορετικές ανάγκες από τις δικές σας και δεν είναι μεγαλύτερες  αν νομίζετε  κάτι τέτοιο. Αφήστε το παιδί να φάει όσο θέλει και μην επιμένετε να το φάει όλο. Το παιδί θα φάει σύμφωνα με τις  ανάγκες του και θα σας πει ότι χόρτασε. Εσείς πεινάτε και τρώτε το ίδιο κάθε μέρα; Γιατί πρέπει να το κάνουν τα παιδιά;

ΛΑΘΟΣ 2

Ποιος γονιός ή παππούς δε έχει πει «εάν φας όλο σου το φαγητό ή εάν μαζέψεις το δωμάτιο σου θα σου δώσω σοκολάτα( μπισκότα, κρουασάν) ».Τα γλυκά δεν πρέπει ποτέ να τα χρησιμοποιείτε σαν επιβράβευση. Το μήνυμα που παίρνει το παιδί με μια τέτοια αντιμετώπιση είναι ότι «πρόκειται για καλές τροφές αφού τις παίρνω σαν βραβείο για την καλή μου συμπεριφορά».

ΛΑΘΟΣ 3

Αφήνετε τα παιδιά να τσιμπολογάνε συνέχεια γλυκίσματα, χυμούς και προϊόντα «περιπτέρου» αντί να τα προτρέψετε να φάνε ένα σωστό και ολοκληρωμένο γεύμα. Τα σνακ πρέπει να γίνονται ανά 2-3 ώρες περίπου όχι συχνότερα και να είναι ποιοτικά. Σε διαφορετική περίπτωση γεμίζουν με κενές θερμίδες και όταν έρχεται η ώρα του γεύματος δεν πεινάνε  ή δεν πεινάνε  αρκετά.

ΛΑΘΟΣ 4

Τα γεύματα μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή. Το παιδί τρώει μηχανικά και περισσότερο όταν η προσοχή του είναι στραμμένη στα «χαζοκούτια». Καθίστε μαζί του στο τραπέζι της κουζίνας και κάντε του παρέα ακόμα και αν δεν φάτε μαζί του. Θα κοστίσει λίγο από το χρόνο σας αλλά θα του προσφέρετε ένα σωστό γεύμα σε ποσότητα και ποιότητα.

ΛΑΘΟΣ 5

Απαγορεύετε το νερό πριν το γεύμα. Αφήστε το παιδί να πιει όσο νερό θέλει για να ενυδατωθεί και σερβίρετε το φαγητό του λίγο αργότερα. Δεν χάθηκε και ο κόσμος. Το νερό στη διάρκεια του γεύματος δυσκολεύει τη διαδικασία της πέψης γιατί αραιώνει τα γαστρικά υγρά με αποτέλεσμα να κουράζεται περισσότερο το στομάχι του. Επιπλέον θα του δημιουργήσει πιθανόν καούρες, θα φάει λιγότερη τροφή και θα πεινάσει πολύ πιο γρήγορα

ΛΑΘΟΣ 6

Πολλοί γονείς που είναι υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής, απαγορεύουν τελείως τα γλυκά στα παιδιά τους, θυμηθείτε ότι η απαγόρευση δεν είναι η λύση γιατί «το απαγορευμένο είναι ο μεγαλύτερος πειρασμός». Αν σας ζητήσει κρουασάν μην προτείνετε φρούτο γιατί ακόμα και αν του αρέσουν, αντιδραστικά θα το απορρίψει. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα σας ζητήσει κρουασάν, δώστε του κέικ ή σπιτικά μπισκότα. Ο εξαναγκασμός  σε καμία του μορφή  δεν είχε ποτέ αποτέλεσμα .

Τη διατροφή των παιδιών μικρής κυρίως ηλικίας την καθορίζουν οι γονείς γιατί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τα είδη διατροφής που μπαίνουν στα ντουλάπια και στο ψυγείο. Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, σκεφτείτε τι θα θέλατε να βρίσκει ο μικρός σας θησαυρός σαν επιλογές διατροφής και ψωνίστε έξυπνα , νόστιμα και υγιεινά.