Σπλαχνικό λίπος και πως θα απαλλαγούμε από αυτό - Greek Diet

January 29, 2020by greekdiet
splaxniko-lipos.jpg
Σπλαχνικό λίπος και πως θα απαλλαγούμε από αυτό

Το σπλαχνικό λίπος ή το κοιλιακό λίπος όπως είναι πιο διαδεδομένο είναι ένας σημαντικός δείκτης για την υγεία μας γιατί είναι το λίπος που περιβάλλει τα ζωτικά όργανα του σώματος μας. Μπορεί οι περισσότεροι για λόγους εμφάνισης και αυτοεκτίμησης να ανησυχούν για το υποδόριο (αυτό δηλαδή που βρίσκεται κάτω από το δέρμα) όμως το σπλαχνικό λίπος είναι το πιο σημαντικό γιατί σχετίζεται με διάφορα σοβαρά κλινικά νοσήματα όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2, τα εγκεφαλικά επεισόδια κ.α.

Μάλιστα το σπλαχνικό λίπος διπλασιάζει τους κινδύνους υγείας στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες και πιο συγκεκριμένα για κάθε 1 κιλό σπλαχνικού λίπους επταπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στις γυναίκες, ενώ στους άντρες διπλασιάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου.

Ποιος είναι ο τρόπος για την καταπολέμηση του σπλαχνικού λίπους;

1.     Η κατανάλωση σωστών υδατανθράκων

Υπάρχουν δυο είδη υδατανθράκων: οι απλοί και οι σύνθετοι.

Απλοί υδατάνθρακες είναι η σακχαρόζη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη δηλαδή η λευκή / καστανή ζάχαρη, τα σιρόπια και τα φρούτα/συμπυκνωμένοι χυμοί που η υπέρμετρη πρόσληψη τους είναι πολύ εύκολη αφού βρίσκονται παντού στα προϊόντα του σούπερ μάρκετ (σε τυποποιημένα αρτοσκευάσματα, χυμούς, κονσέρβες.)

Σύνθετοι υδατάνθρακες είναι οι ωφέλιμοι υδατάνθρακες γιατί διασπώνται με πιο αργό ρυθμό στο στομάχι, δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες μετά την κατανάλωση τους, περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και σίγουρα φυτικές ίνες που προσφέρουν επαρκή κορεσμό της πείνας και πληρότητα στο στομάχι για αρκετή ώρα. Σύνθετους υδατάνθρακες θα βρείτε στα λαχανικά, στα δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, στο ψωμί και στα ζυμαρικά.

2.     Η σωστή ποσότητα πρωτεΐνης

Μπορεί η κατανάλωση κρέατος να σχετίζεται με αύξηση του λίπους στο σώμα όμως η σωστή ποσότητα της, 10-30% των θερμίδων της ημερήσιας διατροφής μας με καθοδήγηση ειδικού , μας προσφέρει αίσθημα πληρότητας, γιατί διασπώνται με αργό ρυθμό παραμένοντας στο στομάχι και στο λεπτό έντερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιλέξτε κάποιο είδος «άπαχης» πρωτεΐνης, αφαιρώντας πάντα το δέρμα και το ορατό περίσσιο λίπος, όπως κοτόπουλο, ψάρια, αβγά, φασόλια και ξηρούς καρπούς.

3.     Η κατανάλωση φυτικών ινών

Είναι γνωστό ότι οι φυτικές ίνες κατέχουν σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού και στη διαχείριση του βάρους γιατί έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται στο στομάχι και να προκαλούν γρήγορο και μακροπρόθεσμο αίσθημα κορεσμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αποτροπή των τσιμπολογημάτων και των μεγάλων μερίδων που συμβάλλουν στην προσθήκη βάρους και λίπους στο σώμα. Φυτικές ίνες θα βρείτε σε όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης που επιπλέον είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε διάφορα άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία και επιπλέον καθυστερούν την απελευθέρωση της γκρελίνης μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη.

4.     Η κατανάλωση λιπαρών αλλά όχι κορεσμένων και trans

Καταναλώστε άφοβα αλλά πάντα με μέτρο τα άκρως ωφέλιμα ω3 και ω6 λιπαρά οξέα καθώς και τα μονοακόρεστα που συναντώνται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, οι ελιές, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και οι σπόροι. Τα trans και τα κορεσμένα λιπαρά είναι επιβλαβή για την υγεία, για αυτό σε κάθε περίπτωση πρέπει να περιορίζεται σημαντικά η κατανάλωση τους με τηγανητά, προπαρασκευασμένα φαγητά,junk food κ.α.

5.     Η αερόβια άσκηση

Διατροφή και σωματική άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός. Ακόμα και ένα απλό περπάτημα συμβάλλει στην καύση του λίπους και ανάλογα με την ένταση, στη διατήρηση ή στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Γενικότερα όμως η φυσική δραστηριότητα προάγει την παραγωγή ορμονών που προσφέρουν εφορία και βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα.

6.     Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.

7.     Σωστή ενυδάτωση

8.     Ομαλός ύπνος

9.     Όχι στρες

Από όλα τα παραπάνω θα λέγαμε ότι η μείωση του σπλαχνικού λίπους δεν χρειάζεται κάποια ειδική διατροφή αλλά επιστροφή προς έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής με διατροφικές επιλογές που θα πρέπει να έχουν όλοι.

Προσπάθεια επιμονή και πίστη στον εαυτό σας χρειάζεστε για να τα καταφέρετε.

Καλή επιτυχία!