Ο ρόλος της διατροφής στην υπογονιμότητα - Greek Diet

February 5, 2020by greekdiet
ypogonimotita2.jpg
Ο ρόλος της διατροφής στην υπογονιμότητα

Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν την υπογονιμότητα αυξάνεται ανησυχητικά. Το καλό όμως είναι ότι έχει αποδειχθεί μέσω αρκετών κλινικών μελετών σε ζευγάρια , ότι η επάρκεια του οργανισμού σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συμβάλλει αποτελεσματικά στην προσπάθεια τους για την απόκτηση ενός παιδιού.

Η υγεία του ωαρίου αλλά και του σπέρματος είναι ζωτικής σημασίας και υγιής πρέπει να είναι και ο οργανισμός που τα παράγει. Υγιής οργανισμός σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει υγιές σωματικό βάρος, ισορροπημένη διατροφή, ικανοποιητική πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών και ότι αποφεύγεις την έκθεση σε τοξίνες που προέρχονται από το φαγητό και το ποτό. Έτσι λοιπόν, η υγεία του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου εξαρτώνται από τη διατροφή του ζευγαριού.

Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου αν θέλω να αποκτήσω παιδί;

Ο ρόλος του σιδήρου

Βασικός λόγος αδυναμίας σύλληψης είναι η ανεπιτυχής ωορρηξία σε ποσοστό 25% των άκαρπων προσπαθειών για την επίτευξη μιας εγκυμοσύνης. Ο ρόλος του σιδήρου είναι καθοριστικός σε αυτό το στάδιο γιατί βελτιώνει σημαντικά την πιθανότητα επιτυχούς ωορρηξίας. Οι γυναίκες λοιπόν που προσπαθούν να συλλάβουν θα πρέπει να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε σίδηρο και αν χρειαστεί ακόμα και συμπληρώματα. Καλό θα ήταν να συμπεριλάβει στο καθημερινό της διαιτολογικό πρόγραμμα τροφές όπως: το κρέας, το συκώτι, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσιας περιεκτικότητας σε σίδηρο αλλά και πορτοκάλια, λεμόνια, ακτινίδια, μπρόκολα, φράουλες και άλλα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C για τη διευκόλυνση της απορρόφησης του.

Ο ρόλος του σωματικού βάρους

Στην γυναικεία υπογονιμότητα καθοριστικό ρόλο παίζει το σωματικό βάρος. Ο δείκτης μάζας του σώματος τους, θα πρέπει να είναι φυσιολογικός δηλαδή να κυμαίνεται από 18,5-25 γιατί γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος κάτω του φυσιολογικού δηλαδή κάτω από 18,5 (γυναίκες με διατροφικές διαταραχές και γυναίκες που ακολουθήσανε στερητικές δίαιτες για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη ζωή τους), έχουν μειωμένες πιθανότητες σύλληψης. Ενώ και γυναίκες υπέρβαρες και παχύσαρκες παρουσιάζουν και αυτές μειωμένες πιθανότητες σύλληψης γιατί εξαιτίας του αυξημένου τους βάρους υπάρχει διαταραχή στην αναλογία οιστρογόνων και τεστοστερόνης.

Ο ρόλος του οξειδωτικού στρες

Το οξειδωτικό στρες αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για γονιμοποίηση σύμφωνα με ερευνητές που εξέτασαν γόνιμα και υπογόνιμα άτομα γιατί ένα πρωτεϊνικό μόριο , είναι αυτό που ρυθμίζει τους υποδοχείς του σπερματοζωαρίου στο ωάριο. Στα υπογόνιμα άτομα , η πρωτεΐνη αυτή ήταν ελλιπής ή απουσίαζε εντελώς λόγω βλάβης από οξειδωτικό στρες. Σε οξειδωτικό στρες βρίσκεται ο οργανισμός όταν παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες από όσες μπορεί να διαχειριστεί και η παραγωγή τους σχετίζεται με το περιβάλλον και το γενικότερο τρόπο ζωής.

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί το οξειδωτικό στρες

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες γιατί εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν τη φθορά του DNA των κυττάρων. Η επαρκής καθημερινή πρόσληψη αντιοξειδωτικών με βάση την κλίμακα ORAC (4000-7000 μονάδες ORAC) μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Υπάρχουν βέβαια αρκετά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας αλλά κυρίως τα λαμβάνουμε από τις τροφές.

Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό και στο σπέρμα είναι το λυκοπένιο. Όσο περισσότερο λυκοπένιο παίρνει κανείς με τη διατροφή του τόσο πιο αυξημένο επίπεδο παραγωγής σπέρματος θα έχει ο οργανισμός.

Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι η ντομάτα, ο πολτός ντομάτας, το καρπούζι και η φράουλες , όλα τα εσπεριδοειδή καθώς και τα ωμά λαχανικά γιατί περιέχουν και βιταμίνη C που παίζει ρόλο στην ποιότητα του σπέρματος.

Η βιταμίνη Ε

Παρουσιάζει τα ίδια αποτελέσματα και την συναντάμε στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους, στο ελαιόλαδο και στα λιπαρά ψάρια.

Η βιταμίνη Β12

Η έλλειψη της συμβάλλει στις αποβολές των εμβρύων. Βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Ιδιαίτερη σημασία στην πρόσληψη της βιταμίνης Β12 πρέπει να δοθεί από τις γυναίκες που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική δίαιτα.

Ιχνοστοιχεία

Σελήνιο: επηρεάζει τα κύτταρα LENDING που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή τεστοστερόνης στον άνδρα καθώς και την κινητικότητα του σπέρματος. Βρίσκεται στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα ψάρια και στους ξηρούς καρπούς.

Μαγνήσιο: η έλλειψη του συνδέεται με τη δυσκολία σύλληψης γιατί παρουσία του κινητοποιούνται τα ένζυμα που παράγουν ορμόνες που συμβάλλουν στην αναπαραγωγή. Βρίσκεται στα λαχανικά ενώ πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι η σοκολάτα και ο ανανάς.

Ψευδάργυρος και φυλλικό οξύ: η ανεπάρκεια τους προκαλεί μειωμένη σπερματογένεση και γονιμότητα. Ψευδάργυρο βρίσκουμε στο καθαρό κρέας και στα οστρακοειδή ενώ φυλλικό οξύ στα σκούρα πλούσια λαχανικά.

Καλής ποιότητας λιπαρά οξέα: μια διατροφή πλούσια σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα και αποφεύγοντας τα trans λιπαρά έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην υπογονιμότητα.

Αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοόλ: η υπερκατανάλωση αλκοόλ μέσα από έρευνες έχει αποδείξει ότι μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης.

Αν θα έπρεπε να περιγράψουμε το πιάτο για τη γονιμότητα αφού και οι μελέτες αυτό δείχνουν θα λέγαμε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες μέσω των φρούτων , των λαχανικών και των δημητριακών ολικής άλεσης, έχουν αυξημένες πιθανότητες γονιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά, απλούς υδατάνθρακες.

Σε αυτό το άρθρο δεν θα γίνει εκτενής αναφορά στις αφροδισιακές ιδιότητες των τροφίμων γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Οι πιο  διαδεδομένες αντιλήψεις σχετικά με τις αφροδισιακές ιδιότητες των τροφίμων είναι οι παρακάτω: μέλι , αμύγδαλα, καρύδια, μπανάνες, σύκα στρείδια , χέλια, σπαράγγια, μάραθος, ραπανάκια και κάρδαμο, αλλά καμιά από τις ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα τρόφιμα δεν μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλική ορμή και την αποτελεσματικότητα ιδίως σε άτομα που έχουν προβλήματα ψυχολογικής ή οργανικής φύσης.